Društvo

Савез синдиката: пријете нам ланчана поскупљења

БАЊА ЛУКА - Савез синдиката Републике Српске процјењује да ће поскупљење електричне енергије од 7,7 одсто, који је ступило на снагу 1. јануара, као и недавно поскупљење горица од око 10 фенинга по литру, сигурно изазвати ланчани раст цијена основних животних намирница, "што ће угрозити ионако низак животни стандард радника и грађана".


"Када се има у виду да је поткрај прошле године у многим општинама Српске поскупјела вода и комуналне услуге, разлог за страх од нових поскупљења, прије свега прехрамбених производа, постаје сасвим реалан", саопштено је из Савеза синдиката.

Савез синдиката констатује да ће ова поскупљења довести и до повећања вриједности синдикалне потрошачке корпе за најмање пет одсто, а чија вриједност је, према подацима синдиката, у децембру прошле године износила 1.617 КМ.

У саопштењу се наводи да ће поскупљења највише осјетити радници запослени у прерађивачкој индустрији, у којој је просјечна нето новембарска плата била 532 КМ, из чега "произилази да ће овој, најбројнијој категорији радника, мјесечно бити потребно четири садашње просјечне плате да би преживјели".

Савез синдиката упозорава и да радници сваки дан остају без посла због рецесије, да је "економско-социјална ситуација у РС погоршана лошим односом једног броја послодаваца", те наводи да би ради заштите минимума права радника требало појачати инспекцијске и контроле Пореске управе, као и реактивирати идеју о увођењу диференциране стопе ПДВ-а на храну, дјечију храну и лијекове.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog