Svijet

Медведев посредује у сукобу Јерменије и Азарбејџана

МОСКВА - Руски предсједник Дмитриј Медведев примиће у понедјељак, 25. јануара, предсједнике Јерменије Сержа Саркисијана и Азербејџана Илхама Алијева са којима ће разговарати о конфликту у Нагорно Карабаху.


Из Кремља је данас саопштено да ће се руски предсједник састати са својим колегама у Сочију.

Није прецизиран дневни ред разговора, али ће једна од тема сигурно бити Нагорно Карабах, сепаратистички регион у Азербејџану у коме живи јерменска етничка заједница.

Јерменија је преузела контролу над Нагорно Карабахом након краћих сукоба почетком 1990. године. Локално јерменско становништво је 10. децембра 1991. прогласило независност од Азербејџана.

Азербејџан тражи поновно враћање управе над овим регионом а Русија, која је дио групе из Минска заједно са Француском и САД, покушава да пронађе рјешење конфликта.

Руски предсједник Дмитриј Медведев посљедњих мјесеци интензивирао је активности и био посредник бројних разговора са својим јерменским и азербејџанским колегама. 

Званични Баку, главни град Азербејџана, тражи да рјешевање питања Нагорно Карабаха буде у жижи преговора о нормализацији односа Турске и Јерменије, што Јереван одбија.

Јерменија и Турска су у октобру потписале историјски споразум о успостављању дипломатских односа и отварању заједничке границе, који ове двије државе треба да ратификују.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog