Svijet

Гејтс: Нема друге него нападати

ИСЛАМАБАД - Амерички министар одбране Роберт Гејтс упозорио је данас да Пакистан и Авганистан морају да дјелују против талибанских упоришта у граничној области између двије земље, јер ће, у противном, милитанти изводити "још бестидније нападе".


Шеф Пентагона је током посјете Исламабаду рекао да ће поставити питање о плану дејства против исламистичких побуњеника, али је пакистанска амрија јасно ставила до знања да неће покретати нове офанзиве.

Ово је прва Гејтсова посјета Пакистану од када је на дужност ступила администрација предсједника Барака Обаме. Вашингтон покушава да добије подршку јавности за борбу против милитаната и преокрене ток рата у Авганистану.

Пакистан је извршио серију напада на талибанска упоришта током неколико посљедњих мјесеци, али Вашингтон жели да Исламабад предузме акцију и против авганистанских талибана и припадника Ал каиде на својим границама.

"Што се тиче начина на који ћу наступити, једноставно ћу их питати да ли постоје планови за Сјеверни Вазиристан", рекао је амерички званичник новинарима.

Реагујући на Гејтсов коментар, пакистански војни потпарол генерал-мајор Атар Абас изјавио је да ће за стабилизацију Јужног Вазиристана бити потребно између шест мјесеци и годину дана, те да је ова област тренутно у фокусу армијских операција.

Абас је додао да се у Јужном Вазиристану тренутно налази 30 000 војника и да је неопходно постићи стабилизацију овог региона прије покретања било каквог другог напада.

Он је одбио критике да Пакистан споро предузима акције против милитантне мреже Хакани, уз оцјену да америчка Централна обавјештајна служба није доставила "кредибилне обавјештајне податке" о овом питању.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog