Svijet

Бугарска: Чека се 200 шлепера због блокаде границе

СОФИЈА - Више од 200 шлепера чека да пређе у Грчку на највећем бугарско-грчком граничном прелазу "Кулата - Промахон", јер су грчки фармери границу блокирали - саопштила је бугарска Гранична полиција.


Начелник Регионалне дирекције Граничне полиције у Смољану Тодор Георгиев изјавио је да је петог дана протеста грчких фармера колона достигла четири-пет километара и да се приближава петричком селу Марикостинову.

Према његовим ријечима, за сада не постоје информације када ће евентуално бити пуштени камиони и до када ће трајати протести грчких пољопривредних произвођача.

Тренутно је отворен гранични прелаз "Илинден–Ексохи", али према најавама и он ће ускоро бити блокиран, док је неизвјесна судбина друга два, мања гранична прелаза према Грчкој - "Капетан Петко војвода" и "Златоград-Ксанти".

Кризни штаб, који је формиран по налогу бугарског премијера Бојка Борисова одлучио је да повећа ветеринарску контролу на граници са Грчком због опасности од истицања рока употребе неких прехрамбених производа.

Бугарски хотелијери и туроператори из Банског и Санданског запријетили су данас да ће током љета блокирати бугарско-грчку границу као одговор блокадама грчким фармерима.

Замјеник предсједника Асоцијације хотелијера и угоститеља у Банском Илијана Штерева рекла је да су одлучни да у крајњем случају, уколико протести грчких фармера буду настављени, у шпици сезоне током љета блокирају бугарско-грчке граничне прелазе.

Бугарско Министарство економије и туризма саопштило је да због блокаде бугарско-грчке границе дневни губици од туризма износе око 500.000 евра.

Бугарске компаније до сада су због затварања границе пријавили 77,5 милиона евра губитака, односно скоро 40 милиона евра.

Више од половине гостију у бугарском туристичком центру "Банско" чине у Грци, који су због блокаде граничних прелаза отказали резервације.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog