Svijet

Кључнo полугодиште за рјешавање грчко-македонског спора

СКОПЉЕ - Амерички амбасадор у Македонији Филип Рикер изјавио је да је наредних шест мјесеци кључно за рјешавање спора између Скопља и Атине у вези са именом.


"Наредних шест мјесеци су од суштинског значаја и они ће утврдити правац кретања Македоније у наредних 10 година", рекао је Рикер.

Према његовим ријечима, Македонија не може да дозволи да у наредних 10 година буде ван ЕУ и НАТО.

"Веома је важно да Македонија настави пут ка пуноправном чланству у НАТО. Све док је Македонија ван Алијансе, инвеститори ће на њу гледати као ризичну земљу и то ће имати економске посљедице", упозорио је Рикер.

Македонско име и историја, посебно послије распада Југославије 1991. године, постало је предмет расправе између Атине и Скопља.

Кључни грчки аргумент је да коришћење имена Македонија представља "безбједносну пријетњу", јер Грци тако називају своју сјеверну област.

Преговори о излажању рјешења спора између Скопља и Атине у вези са називом Македонија воде се од 1992. године.

УН су ради рјешавања проблема именовале Метју Нимица за специјалног посредника, који је до сада одржао више састанака са представницима двије стране и изнио неколико приједлога.

Посљедњи приједлог који је Нимиц понудио био је назив "Сјеверна Македонија", а раније су као најчешћа имена помињана "Република Горња Македонија", "Нова Република Македонија" и "Република Македонија Скопље".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog