Svijet

Хаити: Да ли ће коначан број жртава икад бити познат?

ПОРТ `О ПРЕНС - Број потврђених жртава разорног земљотреса који је прије двије седмице захватио Хаити порастао је на 150 000, али то су тијела која су прикупљена у пријестоници Порт `о Пренсу, пише британски дневник "Дејли телеграф".


Према писању листа, у овај број нису укључени настрадали у другим областима попут града Леогана који се налази у непосредној близини епицентра земљотреса и Жакмела на јужној обали.

Лист истиче да није убројан ни велики број тијела која су рођаци спалили јер су неколико дана лежала на улици нити оних која се налазе испод рушевина објеката.

"Нико не зна колико се тијела настрадалих налази испод рушевина - 200 000 или 300 000?", рекла је министар за информисање Хаитија Мери-Лоренс Ласеж и додала да коначан број жртава можда никада неће бити познат.

Радници међународних хуманитарних организација изјавили су да ће убрзати радове на Хаитију након што су изречене критике да храна, вода и лијекови не долазе до жртава које живе у нехуманим условима.

Према ријечима директора америчке агенције за међународни развој Раџива Шаха, обим уништења и посљедице су велике и потребе преживјелих не могу да се испуне жељеном брзином.

У канадском граду Монтреалу данас ће се састати министри из 11 држава ради координације међународне помоћи Хаитију.

Према ријечима канадског министра иностраних послова Лоренса Канона, на састанку ће бити израђена јаснија заједничка визија начина на који ће бити поновно обновљена земља уништена у земљотресу.

Састанку ће, између осталих, присуствовати амерички државни секретар Хилари Клинтон, премијер Хаитија Жан Макс Белерив, шеф француске дипломатије Бернар Кушнер и директор УН програма за развој Британац Џон Холмс.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog