Svijet

Израелце не занимају њихови злочини

ТЕЛ АВИВ - Израел неће оформити комисију која ће истраживати наводе о могућим ратним злочинима почињеним током сукоба у Појасу Газе крајем 2008. године и почетком 2009. године, рекао је данас израелски министар за дијаспору и информисање Јули-Алон Еделштајн из владајуће странке Ликуд.


Аналитичари наводе да ова одлука Израела значи одбијање захтјева изнијетог у извјештају УН о сукобима у Појасу Газе, који је израдио јужноафрички судија Ричард Голдстон.

Од када је извјештај објављен у септембру прошле године УН су од Израела и исламистичке организације Хамас, која под контролом држи појас Газе, затражиле да покрену истраге о доказима да су почињени ратни злочини и могући злочини против човјечности.

"Не постоји намјера о успостављању истражне комисије", рекао је Еделштајн у Њујорку пред састанак са званичницима УН.

Он је истакао да Израел планира да у сљедећих неколико дана поднесе формални одговор на наводе изнесене у Голдстинбовом извјештају.

У Голдстиновом извјештају Израелу и Хамасу дат је временски рок од три мјесеца да покренуу истраге о "озбиљним" оптужбама за кршење међународних и хуманитарних закона и још три мјесеца да обавјесте Савјет безбједности УН о истрагама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog