Politika

Taдић: Не реметити билатералне односе са Црном Гором

ПОДГОРИЦА - Предсједник Србије Борис Тадић поручио да та држава неће настојати да додатно поремети билатералне односе са Црном Гором након одлуке Подгорице да успостави дипломатске односе са Приштином.


Одговарајући на питање да ли ће црногорски амбасадор у Београду доживјети исту судбину као и претходни, који је проглашен непожељном особом, Тадић је рекао да не мисли да би у овом тренутку то био адекватан начин реаговања.

Он сматра да је црногорско признање независности Косова и успостављање дипломатских односа са Приштином, у тренуцима који за Србију имају посебан политички значај, једним дијелом покушај Црне Горе и неких међународних чинилаца да релативизује главни процес који је Београд покренуо пред Међународним судом правде.

Тадић је рекао да у сваком случају та два политичка догађаја не доприносе побољшању односа двије земље.

"Србија неће настојати да додатно поремети билатералне односе са Црном Гором, јер то није у интересу ни Србије ни Црне Горе нити целог региона. Међутим, Србија мора да стави до знања шта је прихватљиво у нашим односима, а шта није", истакао је Тадић.

Он је оцијенио да нико у Црној Гори не смије да помисли да је Србија индиферентна према питању очувања властитог интегритета на Косову.

Тадић сматра да је Српски савјет некористан и штетан за српски народ који живи у Црној Гори и да у том смислу Србија не може стати иза одлука тог тијела.

"Србија се не меша у унутрашње ствари сваке појединачне земље, али сматрам потуно неприродним и историјским потпуно неоснованим да српски народ у Црној Гори добије третман националне мањине", рекао је Тадић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog