Politika

Бореновић: Изборни закон треба мијењати

БАЊА ЛУКА - Потпредсједник ПДП Бранислав Бореновић сматра да би Изборни закон БиХ требало мијењати, јер се показало да велики број бирачких мјеста и њихова аутономија, поготово када је у питању бројање послије затварања мјеста, али и њихова контрола, отвара простор за манипулације и злоупотребе.


"Драстичан примјер злоупотреба је изборни резултат за локалне изборе у Бањој Луци, гдје је чак 11 одсто гласачких листића било неважеће, што је показало да је могућа манипулација са гласачким листићима, а самим тим и вољом грађана, што је апсолутно недопустиво", рекао је Бореновић.

Он је истакао да је став ПДП-а да општине које имају више од 50 бирачких мјеста треба да имају једно централно мјесто за бројање гласова, састав бирачких одбора такав да опозиционе и позиционе странке могу једне друге контролисати, једноставнији гласачки листић и такву пријаву за изборе да се не може баш свако кандидовати, односно да за то мора прибавити мало већу подршку грађана.

"Цензус треба да постоји због укрупњавања политичке сцене, а да ли би он требало да износи три, пет или седам одсто, као што је случај у Русији, то је ствар једне дубље политичке анализе која би показала шта то значи када су у питању парламенти РС, ФБиХ и БиХ", навео је Бореновић.

Према његовим ријечима, отворене листе треба ограничити тако да кандидат који је изабран не може да напусти посланички клуб или групу и да носи мандат са собом, него да мора да врати мандат ако напушта странку.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog