Svijet

ББС емитује први мајмунски документарац

ЛОНДОН - Би-Би-Си је најавио да ће први пут у историји приказати филм који су у цијелости снимиле шимпанзе!


Мајмуни су за свој филмски подухват користили посебно дизајниране камере које су им дали приматолози, а документарац је саставни дио научног истраживања које би требало да открије како чимпанзе доживљавају свијет око себе и једни друге.

Иницијатор ове идеје је приматолог Бетси Херелко, која за свој докторски рад истражује понашање примата.

У посљедњих 18 мјесеци она је научила групу од 11 шимпанзи Зоолошког врта у Единбургу да се користе камерама.

Њихово насеље са три међусобно повезана вањска врта највеће је те врсте на свијету. Иако шимпанзе никада нису биле укључене у било какво истраживање, показале су занимање за снимање чим су им уређаји представљени.

У свом истраживању Бетски Херелко суочила се са два кључна изазова.

Прво је требало научити шимпанзе да користе додирни екран како би одабрали видео који их занима. На тај начин прикупљени су подаци од њиховим интересима.

Други је био упознавање шимпанзе са камером опремљеном екраном који показује шта се снима.

Шимпанзе су у почетку биле више заинтересоване једне за друге него за видео технологију, а двојица кандидата за "алфа мужјака" ометали су експеримент.

Али, временом су научиле како да се користе камером и како да гледају снимке. Тако су гледале и снимке свијета изван њиховог насеља - као што је кухиња у којој се припрема храна за њих.

Стручњаци сматрају да мајмуни нису били стварно свјесни да снимају филмове, међутим, они би ипак, први пут у историји, требали да наговијесте како примати виде свијет око себе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog