Svijet

Oбама се обратио нацији

ВАШИНГТОН - Предсједник САД Барак Обама изјавио је да је стварање нових радних мјеста на врху његових приоритета и обећао да неће одустати од плана реформе здравства, упркос политичким тешкоћама и сумњама у његово руковођење.


Обама је синоћ у говору о стању нације констатовао да је 2009. била тешка година и признао одређене грешке.

"Ја не одустајем. Запошљавање мора да буде приоритет у 2010. години", рекао је предсједник САД у обраћању Конгресу.

Обама је покушао да ублажи незадовољство грађана због економске кризе и раста стопе незапослености до нивоа од десет процената, што се одразило на пад његове популарности међу гласачима.

"Људи немају посла и то их боли. Потребна им је наша помоћ и ја желим да ми на сто без одлагања стигну приједлози о запошљавању", нагласио је амерички предсједник.

Пораз демократа на изборима за сенатора у Масачусетсу неки аналитичари протумачили су као референдум о Обамином политичком програму.

Обама је апеловао да демократе и републиканци покушају да заједничким радом у Конгресу ријеше проблеме обичних Американаца. Овакву врсту сарадње Обама није успио да оствари током своје прве године на положају предсједника.

Он је предложио трогодишње замрзавање појединих државних програма ради смањења растућег буџетског дефицита и предложио на оснивање двостраначке буџетске комисије.

"Уколико не предузмемо значајне кораке ради обуздавања раста нашег дуга, то би могло да нашкоди нашем тржишту, повећа цијену кредитирања и угрози наш опоравак", упозорио је Обама.

Предсједник САД је рекао да не одустаје од приједлога закона о реформи здравственог система и подвукао да ће милиони Американаца остати без здравственог осигурања током ове године.

Обама је критиковао "лоше понашање" и безобзирност Вол стрита и затражио да Конгрес усвоји нове регулативе финансијског сектора.

"Не можемо им дозовлити да побиједе. Уколико приједлог закона који стигне на мој сто не буде испуњавао услове истинске реформе, послаћу га назад", нагласио је Обама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog