Svijet

''Вратићемо се'', рекао је Зелаја и отишао у егзил

ТЕГУСИГАЛПА – Свргнути лидер Хондураса Мануел Зелаја напустио је упориште у Амбасади Бразила и отпутовао у егзил, након што је нови предсједник положио заклетву, саопштили су данас званичници.


Зелаја је отпутовао синоћ званичним авионом предсједника Доминикане Леонела Фернандеза, у оквиру договора о почетку процеса помирења у овој централноамеричкој држави, коју седам мјесеци потресају политички сукоби.

"Вратићемо се", рекао је Зелаја у обраћању хиљадама својих присталица које су се окупиле на аеродрому.

Зелаја је свргнут у државном удару који је у јуну подржала војска. Он је тада био приморан да напусти земљу у пиџами, али се у септембру у тајности вратио у земљу. Од тада је боравио у Амбасади Бразила у главном граду Тегусигалпи.

Нови предсједник Хондураса Порфирио Лобо, који је јуче положио заклетву, обећао је Зелаји безбједан излазак из земље и пристао да га не ухапси по оптужби да је прекршио Устав док је био на власти.

Зелајин четворогодишњи мандат јуче је формално истекао, а церемонији полагања заклетве новог предсједника присуствовало је неколико страних дпломата.

Лобова прва одлука послије ступања на дужност била је да потпише указ о амнестији за војнике, политичаре и судије који су подржали државни удар.

Он је рекао да је ова мјера, коју је подржао Вашингтон, неопходна за процес националног помирења.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog