Svijet

Браун: Почиње пренос овлаштења са међународних на авганистанске снаге

БРАУН - Преношење безбједносних овлаштења са међународних на авганистанске снаге почеће ове године, изјавио је данас британски премијер Гордон Браун на почетку конференције о Авганистану у Лондону.


"Ово је одлучујуће вријеме за међународну сарадњу којом се пружа помоћ авганистанском народу да сам чува своју земљу и да њоме управља", рекао је Браун на састанку скоро 70 земаља и организација.

Британски премијер је упозорио је да ће за процес преношења овлаштења бити потребно вријеме, али је изразио увјерење да су се стекли услови за почетак те акције током 2010. године.

"Наша порука Ал каиди данас је јасна: `Поразићемо вас, не само на бојном пољу, него и у срцима и главама народа у Авганистану и у свакој земљи у којој потражите уточиште`", рекао је Браун.

Он је подржао програм за мир и реинтеграцију талибанских бораца, који је саставио авганистански предсједник Хамид Карзаи, под условом да побуњеници "одбаце насиље" и "прекину везе са Ал каидом".

Браун је додао да за неке милитанте "нема избора осим да их се гони војним средствима".

"Морамо да преокренемо ситуацију до средине сљедеће године", закључио је британски премијер.

Западне земље надају се да ће послије интензивне војне и цивилне кампање моћи да почну повлачење снага из Авганистана 2011. године и постигну политички споразум у тој земљи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog