Svijet

Блер: Нисам се тајно договорио са Бушом

ЛОНДОН - Бивши британски премијер Тони Блер негирао је данас да је на приватном састанку 2002. године са тадашњим америчким предсједником Џорџом Бушом постигао "тајни" договор о нападу на Ирак.


Блер је у исказу истражној комисији о уласку Велике Британије у рат са Ираком рекао да је био "отворен" о темама о којима је разговарао са Бушом - да је Садам Хусеин питање које се мора ријешити и "да је метод за рјешавање отворен."

Према његовим ријечима, он је америчком предсједнику рекао "да се САД морају суочити са Садамовим наоружањем за масовно уништење и уколико то значи и промјену режима, нека тако и буде".

Раније су очевици сугерисали да је Блер рекао Бушу на састанку у априлу 2002. године, на ранчу у Корофорду у Тексасу, да ће се Велика Британија придружити САД у рату против Ирака.

Међутим, Блер је нагласио да је оно што је рекао није изјавио случајно и у приватном разговору већ је то понављао и у јавности - а то је да ће бити са САД у супротстављању и рјешавању наведене пријетње.

Блер је такође негирао да би подржао инвазију на Ирак у случају да је чак и посумњао да Садам Хусеин не посједује оружје за масовно уништење.

Он је истражној комисији објаснио "да природа пријетње не би била описана на исти начин да се знало оно што је познато сада, а то је да ће се испоставити да су погрешни обавјештајни подаци о наоружању за масовно уништење."

Бивши британски премијер је додао да се његов став није промијенио.

Он је такође нагласио да се британско и америчко понашање према пријетњи коју представља Садам Хусеин драматично промијенило након напада на америчке градове Њујорк и Вашингтон 11. септембра, "те да те нападе никада није сматрао ударом на САД већ на све нас."

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog