Svijet

Дует: Јеврејска логорашица и њемачки хип хопери

ЛОНДОН - Осамдесетпетогодишња Естер Бејарано, која тврди да јој је музика помогла да преживи страхоте нацистичког логора Аушвиц, удружила се са њемачким хио-хоп бендом да би пренијела антирасистичку поруку данашњој омладини.


"То је сукоб свега: година, културе стила. Али, ја волим музику и имамо заједнички циљ - боримо се против расизма и дискриминације", рекла је она британском дневнику "Индипендент".

Први албум бенда "Пер Ла Вита"(За живот), који је 85 годишња старица снимила са бендом "Микрофон мафија", посвећен је тежњама за миром у свијету.

"Глава ми је погнута, задржава се превише суза.

Забринута гледам около и видим шта се догађа,

Нисам њихов лајтмотив

и која је основа њихових живота:

насиље, мржња и смрт,

јер превише људи се не оглашава", стихови су пјесме "Шалом".

 

Бејарано је као кћерка јеврејског пјевача световне музике из Зарбрукена на западу Њемачке учила да свира пијано док нацисти нису дошли на власт, након чега је њена породица растављена.

Она је депортована у Аушвиц, гдје је постала члан дјевојачког оркестра и свирала је хармонику када год би вагони пуни Јевреја из разних дијелова Европе стизали у концентрациони логор.

Према њеним ријечима, свирала је са осталим чланицама оркестра са сузама у очима и сви који су долазили су им махали и поздрављали их аплаузом, али су оне знале да ће бити одведени у гасне коморе.

Иако је она преживјела њени родитељи и сестра Рут су убијени.

Двадесет година Бејарано је свирала музику из прошлости - јеврејске мелодије, пјесме из гета и пјесме јеврејског отпора - са својом дјецом Едном и Јорам у бенду у Хамбургу под називом "Случајност".

Прије двије године турски репер из бенда "Микрофон мафија" Кутлу Јуртсевен предложио јој је сарадњу у циљу борбе против све присутнијег расизма и антисемитизма у Њемачкој.

Она је мислила да је "хип хоп ипак мало прегласан", али да је схватила да је то начин да се допре до њемачке омладине.

"Желимо да у животу одржимо сјећања на холокауст, али истовремено и да се окренемо ка будућности и охрабримо младе људе да се успротиве новим нацистима. Знам шта нацизам може донијети и чланови `Микрофон мафије` су имигранти и осјетили су дискриминацију на својој кожи", рекла је Бејарано.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog