Svijet

Кинеске санкције оном ко продаје оружје Тајвану

ПЕКИНГ - Кина ће увести санкције америчким фирмама које продају оружје Тајвану, саопштило је данас кинеско Министарство спољних послова.


У саопштењу се наводи да ће одлука САД да прода пружје Тајвану "нанијети штету кинеско-америчкој сарадњу на међународним питањима".

Званична новинска агенција Синхуа, позивајући се на кинеску канцеларију за питања Тајвана, јавила је да ће продаја оружја само "подстаћи" тајванску борбу за независност и покварити могућност мирног рјешења односа Кине и овог острва.

Исти извор наводи да ће Кина предузети даље кораке у зависности од развоја ситуације, након одлуке САД о продаји оружја Тајвану, за коју кажу да шаље "погрешну поруку" овом острву.

Кина је, такође, одлучила да одгоди састанак о стратешким консултацијама са САД.

Администрација америчког предсједника Барака Обаме потврдила је да ће САД продати Тајвану оружје у вриједности од шест милијарди америчких долара, укључујући хеликоптере "блек хок", противракетне системе "патриот" као и два усавршена брода миноловца класе "оспри".

Продају мора још само потврдити Конгрес, чија потврда није упитна.

САД планира Тајвану продати већином одбрамбено оружје, међу којима је 114 ракета, 60 хеликоптера, различита комуникацијска опрема и друго.

САД је Тајвану у 2008. години продао оружје за 6,6 милијарди долара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog