Svijet

Грузија прво нудила бомбе, а сада помоћ

ТБИЛИСИ – Грузија је понудила Абхазији и Јужној Осетији трговинску, здравствену и помоћ у путничком транспорту у оквиру плана реинтеграције отцијепљених аутономија за коју су званичници двије области казали да је више намијењена остављању доброг утиска на Западу, саопштиле су грузијске власти.


Питање је на који ће начин Грузија успјети да реализује план помоћи с обзиром да двије стране немају никакве званичне контакте у последњих годину и по дана, изузев сусрета нижих званичника у Женеви.

Званичници Абхазије казали су да, не желе помоћ грузијске владе, све док предсједник Михаил Сакашвили не промјени „политику” према тој области.

Замјеник министра спољних послова Русије Григориј Карасин рекао је да су преговори обезбједили стабилност у том црноморском подручју и да у последњих девет мјесеци није било жртава ни на једној страни.

У саопштењу које је објављено након разговора Русије и Грузије у Женеви наведено је се да је ситуација у региону стабилна, али да повремена размјена ватре и хапшења ипак забрињавају.

Абхазија и Јужна Осетија отцијепиле су се од Грузије након слома Совјетског Савеза 1991. године. Русија их је признала као независне државе након рата са Грузијом у августу 2008. године.

Русија је августа 2008. водила петодневни рат са Грузијом због тога што су њене снаге зауставиле грузијску агресију на Јужну Осетију, што је доприњело већем удаљавању Москве и Грузије, главног америчког савезника у том региону.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog