Društvo

Полиција блокирала Горњу Маочу

БРЧКО - Јаке полицијске снаге од јутрос од 4.00 часа у Маочу код Брчког и запосјеле све путне комуникације, гдје контролишу улаз и излаз из тог мјеста, јављају дописници са мјеста догађаја.


Према тврдњама мјештана, велика полицијска акција спроводи се у Горњој Маочи гдје су настањени припадници вехабијске заједнице.

До сада нема потврда да у акцији има ухапшених лица.

Портпарол брчанске полиције Халид Емкић потврдио је да је на ширем подручју Тузланског Кантона и Брчко дистрикта рано јутрос почело спровођење оперативне полицијске акције "Свјетлост" у којој учествују здружене снаге свих полицијских агенција у БиХ.

"Ова акција спроводи се на основу аката и наредби Тужилаштва БиХ и Суда БиХ, са циљем откривања и кривичног процесуирања особа осумњичених за кривична дјела угрожавање територијалне цјелине БиХ, напад на уставни поредак БиХ и изазивање националне, расне или вјерске мржње, раздора и нетрпељивости", рекао је Емкић.

Он је нагласио да је ова акција највећа здружена полицијска акција у постдејтонској БиХ и у њој учествују припадници ОСА БиХ, те припадници Граничне полиције, Службе за послове са странцима, Државне агенције за истраге и заштиту, МУП-а РС, Полиције Брчко дистрикта , Федерална Управа полиције, Управе полиција кантоналних министарстава унутарњих послова у ФБиХ, као и представници мисије ЕУПМ-а у БиХ.

Село Горња Маоча, које се налази на граници између Тузланског кантона и дистрикта Брчко, од раније је познато као највеће упориште вехабија у БиХ.

Маоча је затворена вехабијска заједница у којој се живи по шеријатском закону и у којој постоји школа на јорданском језику, која дјелује ван легалних домаћих образовних установа.

Према непотврђеним сазнањима, вођа вехабијске заједнице у Горњој Маочи је Нусрет Имамовић, наводно професор шеријатског права и предавач у сарајевској џамији Краљ Фахд.

У селу је новцем из Саудијске Арабије и Јордана изграђена џамија која није под контролом Исламске заједнице у БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog