Svijet

Летонија прихвата једног "Гвантанамца"

РИГА - Влада Летоније саопштила је данас да је спремна да из америчког затвора Гвантанамо на Куби прихвати једног затвореника. У саопштењу које је влада објавила након састанка наводи се да је "Рига сагласна да прими једног притовреника из затворске јединице Гвантанамо."


Име и националност затвореника нису објављени, али летонско Министарство иностраних послова истиче да "особа припада категорији притвореника којима је одобрено ослобођење и да не представља пријетњу по јавност."

Летонија овом одлуком постаје прва од три Балтичке земље која је прихвала затвореника из Гвантанама. Сусједна Естонија није одбацила сличну могућност али је Литванија саопштила да то највјероватније неће учинити након оптужби да је америчка Централна обавјештајна агенција користила тајне локације на територији те земље за смјештај оптужених за тероризам.

Предсједник Барак Обама није успио да испоштује временски рок који је сам себи дао другог дана од ступања на дужност а то је да ће затвор у Гвантанаму бити распуштен 22. јануара 2010. године.

Више од 40 затвореника ослобођено је из затвора током прве године Обаминог предсједничког мандата.

Међутим дипломатски спорови и противљење у земљи да затвореници остану на америчком тлу пореметили су планове за потпуно затварање, а још се разматрају планови о пребацивању затвореника, којима се може судити, у затвор у Илиноису.

Амерички предсједник је недавно рекао да жели распуштање затвора ове године, не наводећи датум.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog