Politika

Шешељ тражи ослобађање

ХАГ – Оптужени Војислав Шешељ је најавио пред Хашким трибуналом да ће, пошто крајем марта буде завршено саслушавање свједока оптужбе, затражити ослобађање зато што тужиоци нису доказали његову кривицу по тачкама оптужнице.


Лидер Српске радикалне странке оптужен је за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ 1991-93.

Пошто је предсједавајући судија Жан-Клод Антонети наговијестио да би саслушавање преосталих свједока могло да буде завршено крајем марта, Шешељ је најавио да ће одмах потом поднијети захтјев за ослобађање.

„За припрему тог захтева биће ми потребно два-три дана, тако да нећемо губити време. Имам намеру да прођем кроз оптужницу и претпроцесни поднесак оптужбе и да вам скренем пажњу да тужилац није доказао ништа од онога за шта ме је оптужио”, рекао је Шешељ.

По правилима Трибунала, оптужени има право да на крају доказног поступка оптужбе затражи ослобађање по тачкама оптужнице за које сматра да нису доказане.

О том захтјеву затим одлучује судско вијеће.

Уколико захтјев буде одбијен, суђење би требало да буде настављено доказним поступком одбране.

Шешељ је раније наговјештавао да неће изводити доказе, ни саслушавати свједоке одбране, али је недавно дозволио ту могућност.

До краја марта, претресно вијеће ће, како је назначио судија Антонети, саслушати још четири свједока која је само позвало, али су неки од њих болесни због чега долази до одлагања.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog