Svijet

Амерички муслимани тврде да су мучени

САРГОДA – Петорица Американаца оптужених да су преко Интернета контактирали са екстремистима и планирали терористичке нападе изјавили су да су их припадници америчког Федералног истражног бироа и пакистанске полиције мучили како би им изнудили признања.


„Откад смо ухапшени, САД, ФБИ и пакистанска полиција су нас мучили”, наведено је у поруци коју су Американци бацили новинарима из полицијског возила.

„Покушавају да нам смјесте. Невини смо. Покушавају да нас спријече да контактирамо с медијима, породицама и адвокатом. Помозите нам!”

Њихов адвокат Тарик Асад је рекао новинарима да су Американци данас пред судом рекли да су мучени и електрошоковима.

Портпарол амбасаде САД у Исламабаду Ричард Снелсајр одбацио је као потпуно неосноване оптужбе ухапшених, а полиција је такође демантовала да су младићи мучени.

Представник полиције Амир Абас Ширази рекао је да је суд наложио да Американци буду љекарски прегледани пошто су се жалили на болове у стомаку.

Адвокат је изјавио и да је тражио да му се одобри приступ оптуженима, који би поново требало да се појаве пред судом 16. фебруара.

Младићи из америчке савезне државе Вирџиније, сва петорица муслиманске вјероисповести, ухапшени су у децембру у граду Саргоди, 190 километара југоисточно од Исламабада.

Двојица њих су поријеклом из Пакистана, један из Египта, један из Јемена и један из Еритреје.

Сва петорица ухапшених тврде да су само жељели да пруже медицинску и финансијску помоћ људима који су исте вјере као они.

Уколико буду проглашени кривима, могли би да буду осуђени на вишегодишње затворске казне.

Пакистан се бори против побуне талибана, који су извели низ самоубилачких бомбашких напада на пијаце, џамије и полицијске и војне мете.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog