Politika

Радојичић: Странци не би требали реаговати на референдум

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да не види због чега би представници међународне заједнице реаговали, ако у парламенту Српске буде усвојен закон о референдуму, који је по хитном поступку у скупштинску процедуру упутила Влада РС.


"Закон, у облику у коме је предложен, је технички акт, који образлаже процедуру одржавања референдума. Он не улази у политику, што значи ни у садржину конкретних одлука, односно расписивања референдума. Због тога и не видим разлог због кога би било ко од представника међународне заједнице реаговао на усвајање таквог једног закона", рекао је Радојичић.

На питање да ли очекује опструкције у самом парламенту, на ванредној сједници 9. фебруара када ће бити разматран овај закон, Радојичић је рекао да има најава о улагању вета на овај закон.

"Има најава, наравно из Клуба бошњачких делегата у Вијећу народа РС, да ће уложити вето. Лично, не видим разлога да се на овакав закон уложи вето. Међутим, посланичка расправа може да доведе до амандмана и промјене закона. То ћемо знати 9. фебруара", истакао је Радојичић.

На питање да ли ће Скупштина 9. фебруара расправљати и о референдумском питању, Радојичић је рекао да је закон једна ствар, а одлука о референдуму друга.

"Не, закон је једна ствар, а евентуална одлука о расписивању референдума друга. Ми смо и 28. децембра, када је покренута прича о референдуму, дошли до става да претходно треба направити чисту правну основу за одржавање било каквог референдума. Значи, прво треба донијети закон, који ће проћи све потребне процедуре, ступити на снагу, па тек онда разговарати о расписивању. Јер, процедура може трајати мјесецима, ако неко потегне вето у Вијећу народа, онда улазимо у прилично сложен и временски непредвидив поступак који може да траје од пет дана до неколико мјесеци", објаснио је Радојичић.

Он сматра да није реално очекивати да се одмах донесе и одлука о расписивању референдума.

"Није реално говорити да ће се то десити у уторак 9. фебруара. Али, не сумњам да ће бити партија и посланика који ће више говорити о референдуму него о самом закону који је на дневном реду", навео је предједник парламента Српске.

Радојичић сматра да нема основа да СНСД, чији је он потпредсједник, буде кажњен због евентуалне одлуке о референдуму.

"Не видим због чега би СНСД био предмет кажњавања. Ако је Уставом РС на три мјеста предвиђено да РС има право на одржавање референдума, и ако је Народна скупштина РС задужена за његово одржавање, не видим шта би био основ за кажњавање", закључио је Игор Радојичић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog