Društvo

Aхметовић: Акцијом смо показали да смо за ЕУ

САРАЈЕВО - Министар безбједности Садик Ахметовић оцијенио је да је данашњом акцијом у селу Горња Маоча, код Брчког, потврђена спремност БиХ да буде добар партнер ЕУ. 


"БиХ је данас направила велики напредак у изградњи система безбједности и тиме потврдила спремност да буде добар партнер ЕУ", рекао је Ахметовић.

         У полицијској акцији "Свјетлост" у Горњој Маочи, општина Сребреник, ухапшено је седам лица, од којих један страни држављанин, изјавио је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

        Он је додао да ће шест ухапшених бити предато правосудним органима БиХ, док ће страног држављанина преузети Служба за странце БиХ.

        Грубешић је новинарима у Брчком рекао да је у акцији заплијењено ватрено и хладно оружје, видео и аудио материјали, рачунарска и информатичка опрема, те одређена средства везе.

        "Ухапшене особе биће салушане у полицијском притвору, а онда ће бити упућене у федералну Управу полиције у Сарајеву, гдје ћемо их задржати до предаје државном тужилаштву", рекао је директор федералне Управе полиције Златко Милетић.

         Иако у Тужилаштву БиХ нису жељели да открију идентитет ухапшених, медији у БиХ преносе да су, међу ухапшенима Нусрет (39) и Елдин (34) Имамовић, те Џемал Казаферовић (25).

        Медији преносе и да је неколико фоторепортера и новинара данас успјело проћи полицијске контроле и ући у село Горња Маоча, гдје су их дочекали мјештани.

        Новинари су били изложени вербалним нападима, а једној новинарки је одузет фотоапарат и бачен на земљу.

         У акцији "Свјетлост", која је трајала од 4. 00 часа па до послијеподневних часова, учествовало је око 380 припадника специјалне полиције из цијеле БиХ.

         Шеф Полицијске мисије ЕУ/ЕУПМ/ Штефан Фелер је у изјави Срни похвалио одличну сарадњу агенција за провођење закона на нивоу БиХ, ентитета, канантона и Брчко дистрикта, које су учествовале у акцији у Горњој Маочи.

        Акција је била усмјерена према осумњиченима за угрожавање територијалног интегритета државе, напад на уставни поредак и изазивање етничке, расне или вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

        Члан Експертског тима за борбу против тероризма и организованог криминала Џевад Галијашевић раније је у више наврата тврдио да у Горњој Маочи постоји јака вехабијска заједница која је формирана, након деложације муџахедина из српског села Бочиња код Маглаја.
        
        Он тврди да је Горња Маоча пројекат који је настао у Сарајеву, односно да је то само "само један пипак хоботнице која постоји", те да је од "тамошњих исламских фанатика, које треба држати на оку, јер су искочили из система, далеко опаснији онај ко је тај систем створио и ко га контролише".

        Горња Маоча је потпуно изоловано мјесто у којем до сада нису важили закони државе БиХ и у којем се живи по шеријатском закону.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog