Svijet

Израелски официр признао да су убијани и ненаоружани цивили

ЛОНДОН - Више рангирани официр израелске војске по први пут је признао да је израелска војска прије сукоба у Појасу Газе крајем 2008. године промијенила правила ратовања везана за заштиту цивила како би на најмању мјеру свела сопствене жртве, пише британски дневник "Индипендент".


Према писању листа, неименовани официр, који је био један од руководећих током операције у Гази, изјавио је да током акције, по његовој процјени, није примјењиван принцип на основу којег се ватра не отвара уколико предодређена мета не посједује оружје и не показује намјеру да га употријеби.

Лист истиче да је један од његових нижерангираних колега изјавио да су нова правила усвојена дјелимично да би се избјегли велики губици слични онима које је израелска војска претрпјела у Либану 2006. године и како би се опасност по војнике свела на минимум.

Аналитичари истичу да ће изјаве двојице официра појачати притисак на премијера Бенјамина Нетанјахуа да покрене неку врсту независне истраге о рату у Гази, што је већ затражено у извјештају о сукобу припремљеном на захтјев УН.

Један од најугледнијих израелских адвоката који се баве људским правима Микаел Сфард изјавио је да би признање високог официра, уколико је истинито, представљало кључни доказ.

"До обје изјаве дошао је највећи изралески дневник `Једхиот ахронот` који је прије пет мјесеци припремио опсежан чланак о правилима ратовања у Гази. Тај текст, ни дан данас није објавељен", истиче "Индипендент."

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog