Politika

Дачићев данашњи рапорт из САД: Поштовати Резолуцију 1244

БЕОГРАД  - Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је у сједишту УН у Њујорку да је неопходно да Мисија УН на Косову и Метохији и даље функционише на основу Резолуције 1244.


Дачић је истакао у разговору са помоћником генералног секретара УН Димитријем Титовим задуженим за владавину права, безбједност и мировне мисије - да је Мисија УН кључни фактор за очување мира, стабилности и безбједности грађана на Косову и Метохији.

Он је додао да је та мисија вежна прије свега за оне који припадају тзв. неалбанском становништву како би била гаранција да ће све друге мисије које се налазе на Косову и Метохији бити статусно неутралне.

Дачић је рекао да је са Титовим разговарао о проширењу капацитета за учешће српских полицијских снага у мировним мисијама УН, подјсетивши да се представници српске полиције налазе у двије мировне мисије, у Либерији и на Хаитију, саопштио је МУП Србије.

"Ми смо изразили спремност да уколико за то постоји потреба УН пошаљемо и веће полицијске снаге, чак и неке мање полицијске формиране јединице. Реч је о потпуно мирнодопским и цивилним мисијама које пре свега имају задатак помоћ грађанима, угроженом становништву и помоћ у обуци за обављање полицијског посла", нагласио је Дачић.

За све то неопходно је и да се јачају постојећи српски капацитети, учешће српских полицајаца у различитим центрима обуке као нпр. у Вићенци, гдје годинама уназад учествују заједно са другим полицијским снагама.         

Титов је захвалио свим српским полицајцима, нарочито на Хаитију који су пружили велику помоћ угроженом становништву и захвалио на изразима саучешћа који су из Србије дошли у УН поводом смрти припадника Мировне мисије УН на Хаитију.

Дачић је отпутовао и у Вашингтон гдjе је присуствовао пријему који је поводом његовог боравка у САД организовао амбасадор Србије у САД Владимир Петровић.

Пријему су присуствовали министар саобраћаја Реј Ла Худ, сенатор Џорџ Воиновић, замjеник помоћника државног секретара задужен за европска питања Стјуарт Џонс и представници дипломатског кора.

Дачић је са америчким министром за саобраћај разговарао о улагањима у инфраструктурне пројекте у Србији, о путевима и брзим пругама и евентуалном ангажовању америчких експерата на тим пројектима. Позвао је Ла Худа да посјети Србију, што је он прихватио.

Посјету Америци Дачић наставља сусретима са представницима ЦИА и ФБИ-а, наведено је у саопштењу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog