Svijet

Oбами нејасан и Лисабонски уговор

БРИСЕЛ - Амерички Стејт департмент саопштио је данас да је одлука предсједника Барака Обаме да не дође на самит са ЕУ у мају у Мадрид дјелимично донесена усљед конфузије која је настала усвајањем Лисабонског уговора.


Портпарол Стејт департмента Филип Краули рекао је да Лисабонским уговором није разјашњено с ким ће се предсједник састати и када.

"До недавно састанци су одржавани на сваких шест мјесеци и ако се сјећам један је био у Европи, а други у САД. И то је било дио основе коју је давало шестомјесечно предсједништво унутар ЕУ. Сада имате структуру не само у ротирајућем предсједништву већ имате и предсједника Европског савјета, те Европске комисије", рекао је Краули.

Лисабонски уговор ступио је на снагу 1. децембра и њиме је створена нова функција предсједника Европског савјета и шефа европске дипломатије како би ЕУ била гласнија у иностранству.

Задржано је шестомјесечно ротирајуће предсједништво ЕУ.

Краули је додао да су САД и Шпанија дирекно разговарале о Обаминој одлуци да не дође на самит након што Мадрид то сазнао из медија.

Он је истакао да је влада Шпаније изразила одређено разочарање Обамином одлуком.

Шпански премијер Хозе Луис Запатеро и Обама присуствоваће сутра на традиционалном молитвеном доручку, али за сада није најављено да ће бити билатералних сусрета.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog