Svijet

Израелци убијају са европским пасошима

БРИСЕЛ - Палестинска исламистичка организација Хамас захтијева од ЕУ да спријечи израелске безбједносне службе да не користе пасоше европског блока за извођење "циљаних ликвидација" након убиства једног од водећих чланова ове оружане групе у Дубаију Мухамеда ал Мабхуха.


Мабхух је био повезан са огранком Хамаса "Бригаде Ал аксе" и према израелским изворима био је водећи кријумчар наоружања из Ирана у Појас Газе. Умро је под мистериозним околностима у Дубаију 20. јануара.

Полиција Дубаија је током викенда саопштила да је Мабхух отрован и да је за то одговорно седам лица која су путовала са европским пасошима.

Хамас је оптужио државе ЕУ да својевољно снабдијевају Израел са личним документима како би им помогли у операцијама у страним државама.

Исламистичка организација за Мабхухово убиство окривљује израелчску обавјештајну агенцију Мосад док је и полиција Дубаија сугерисала да је та шпијунска агенција одговорна за смрт припадника Хамаса.

"Не сумњамо да је Мосад одговоран за убиство. Израел је једини непријатељ палестинског народа на свијету. Мосад ће искористити сваки начин да постигне своје циљеве, често употребом европских пасоша за улазак у европске земље", рекао је портпарол Хамаса Гази Хамад.


Шеф полиције Дубаија Дахи Калфан рекао је да би за Мабхухово убиство могао бити одговоран Мосад или нека друга страна у чијем је интересу била смрт припадника Хамаса.

Израелски званичници нису потврдили али ни негирали одговорност јеврејске државе за Мабхухово убиство.        

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog