Politika

Срећовић за дијаспору у парламенту Србије

БЕОГРАД – Министарство за дијаспору жели да отвори јавну дебату о могућности да српска дијаспора има своје представнике у републичком парламенту, изјавио је министар за дијаспору у влади Србије, Срђан Срећковић.


„Наша идеја је да се анализира могућност да представници расејања имају, на пример, пет посланика у скупштини Србије са жељом да симболично демонстрирамо јединсво државе Србије и свих грађана који живе ван граница наше земље без обзира на верску и националну припадност, али и припадника српског народа који живе у региону”, рекао је Срећковић.

Не постоји ни жеља ни намјера да дијаспора утиче на прекомпоновање политичке сцене Србије већ би, како је рекао, њено учешће у парламенту било јасан знак да држава Србија наставља много активнију и одговорнију дугорочну политику према расијању имајући у виду чињеницу да готово четири милиона наших људи живи ван граница наше земље.

„Уверен сам да би ова иницијатива дала добре ефекте и са економског, и са политичког и са културолошког гледишта, па очекујем да све релевантне институције, невладине организације и угледни појединци јавно изнесу своје аргументе за и против и да након једне широке јавне расправе дођемо до одговарајућег закључка”, оценио је Срећковић.

Према његовим ријечима, Министарство за дијаспору сматра да је ово добра идеја на коју би српско расијање позитивно реаговало и да би то директно допринијело значајном увећању инвестирања Срба из дијаспоре и њиховом додатном укључивању у пројекте поправљања имиџа Србије државе и српског народа у свијету.

„Дијаспору би такође додатно мотивисали у контексту европских интеграција, да својим активностима унутар земаља у којима живе убрзају европски пут Србије”, закључио је министар за дијаспору.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog