Društvo

У Њемачкој ухапшен бивши агент Удбе

МИНХЕН/ЗАГРЕБ - У Њемачкој је ухапшен бивши агент Удбе Винко Синдичић, који је раније осуђиван због атентата на хрватске емигранте у иностранству, потврђено је из Управе полиције Хрватске.


У саопштењу се наводи да је Синдичић осумњичен за уцјену у случају убиства Стјепана Ђурековића 28. јула 1983. године у Минхену.

Синдичић се тренутно налази у истражном затвору у Минхену.

Бивши припадник југословенске тајне службе Удбе Винко Синдичић био је заштићени свједок на суђењу Крунославу Пратесу за убиство Стјепана Ђурековића 1983. године у Минхену.

Пратес је, првенствено захваљујући Синидичићеву свједочењу, правоснажно осуђен на казну доживотног затвора, јављају хрватски медији.

Синдичић је сарађивао са њемачком полицијом и у наставку истраге овог случаја, што је довело до недавног хапшења једног удбиног агента Луке Секуле у Њемачкој, те расписивања низа међународних потјерница против бивших припадника Службе државне безбједности због умијешаности у Ђурековићево убиство.

Синдичић је много више боравио у Њемачкој, него у Хрватској, у којој се, како је тврдио, није осјећао сигурним након свједочења на суду.

У Шкотској је Синдичић био осуђен због покушаја убиства Николе Штедула, а крајем 90-тих година изручен је Хрватској како би му било суђено за атентат на Бруну Бушића 1978. године у Паризу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog