Svijet

Нова-стара руска војна доктрина

Предсједник Русије Дмитриј Медведев одобрио је нову војну доктрину којом се ширење НАТО сматра националном пријетњом.


Ова доктрина подразумијева да ширење НАТО на земље Источне Европе и амерички план да у Европи постави антиракетне системе угрожавају националну безбједност Русије, иако, с друге стране, садржи тврдњу да је могућност нуклеарног конфликта све мања.

Пошто руској конвенционалној војсци недостаје модерна опрема и пролази кроз тешку реформу образовања професионалних оружаних снага, Москва рачуна на свој нуклеарни арсенал као на посљедње средство којем би прибјегла, објављено на веб сајту Кремља.

У доктрини се наводи да ширење оружја за масовно уништење и државе које посједују нуклеарно оружје представљају посебну опасност, док се изградња и размјештање стратешких антиракетних система који подривају глобалну стабилност виде као пријетња.

Смјернице нове доктрине не слиједе идеју коју је прошле године изнио секретар Савјета за безбједност, Николај Петрушев, да је коришћење нуклеарног оружја дозвољено у регионалним сукобима

Смјернице нове доктрине не слиједе идеју коју је прошле године изнио секретар Савјета за безбједност, Николај Петрушев, да је коришћење нуклеарног оружја дозвољено у регионалним сукобима.

"Неки паметни људи надгласали су оне који желе да шире страх од руског нуклеарног оружја", рекао је војни аналитичар Александар Голтс.

Русија је 2008. године водила петодневни рат са Грузијом, а према новој доктрини, и даље би могла да буде суочена са пријетњом регионалних сукоба и локалних ратова.

Власти у Москви саопштиле су да су забринуте због плана Вашингтона да на територији Румуније размјести ракетне пресретачке системе и да очекују објашњење такве одлуке

Власти у Москви саопштиле су да су забринуте због плана Вашингтона да на територији Румуније размјести ракетне пресретачке системе и да очекују објашњење такве одлуке.

Одлуку је донио амерички предсједник, Барак Обама, пошто је претходно одбацио план бивше администрације о размјештању дијелова антиракетног штита у Пољској и Чешкој, чему се Русија оштро противила.

Нова доктрина усвојена је у тренутку у коме Москва и Вашингтон покушавају да усагласе нови билатерални споразум о смањењу стратешког нуклеарног наоружања, као замјену за СТАРТ 1, чија је важност истекла у децембру.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog