gzOaOY1_k0g

Svijet

Украјински избори: Смрт и голи протести

КИЈЕВ - Шеф изборног штаба украјинске премијерке Јулије Тимошенко, Александар Турчинов, оптужио је присталице противкандидата Виктора Јануковича за убиство члана њеног изборног штаба, у недељу рано ујутру, на сам дан избора.


 

Турчинов је рекао да су присталице Јануковича убиле члана изборног штаба Јулије Тимошенко на бирачком мјесту у граду Ивано-Франкивску на југозападу Украјине, које важи за упориште садашње премијерке.

Полиција у том граду је потврдила смрт чији узрок још није познат.

Портпарол Виктора Јануковича одбио је да коментарише оптужбе за убиство које се догодило у дану када се одржава други круг предсједничких избора.

Оба ривала на изборима гласала су на својим бирачким местима, а када је Јанукович обавио своју грађанску дужност догодио се инцидент. Група дјевојака, његових противница, пред стотинама фоторепортера и сниматеља обнажиле су груди.

Оба кандидата - садашња премијерка Јулија Тимошенко и опозициони лидер Виктор Јанукович, пријете да ће послије гласања на улице пријестонице извести хиљаде својих присталица, ако открију да избори нису били фер.

Послије претходних предсједничких избора прије пет година, избили су масовни протести названи "Наранџаста револуција". Тада је побједа Јануковича на изборима одбачена јер је оцијењена као превара. Он је, међутим, био убјеђен у своју побједу и сада се зарекао да ће заштити резултате овог гласања.

У првом кругу предсједничких избора у Украјини Јанукович је освојио 35 одсто гласова, а Тимошенкова 25 одсто.

 

Везане вијести:

Изборни танго Јулије и Виктора

Украјински избори: Смрт и голи протести

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog