Svijet

Присталице Јануковича већ планирају протесте

КИЈЕВ - Присталице лидера украјинске опозиције Виктора Јануковича, који се данас сучељава са премијером Јулијом Тимошенко у другом кругу предсједничких избора, планирају масовне протесте у Кијеву након гласања, саопштило је Министарство унутрашњих послова.


Исти извор наводи да су Јануковичеве присталице раније затражиле дозволу да одрже протесте у понедјељак испред зграде Централне изборне комисије у Кијеву, али они се већ сада окупљају у центру града.

Према подацима Министарства очекује се учешће скоро 50 000 људи на протестима у знак подршке Јануковичу који сматра да му је побједа одузета на предсједничким изборима прије пет година.

Украјински аналитичари кажу да Јанукович као кандидат опозиције има предност са прилично добрим економским резултатима у вријеме када је био премијер, док Јулија Тимошенко мора да преузме одговорност за тешку економску ситуацију у земљи.

Јанукович је избио на чело након првог круга предсједничких избора 17. јануара 2010 са освојених 35,32 одсто гласова, док је Тимошенкова освојила 25,05 одсто.

Одлазећи предсједник Виктор Јушченко, који је дошао је на власт 2004. године након великих уличних протеста, освојио је мало више од пет одсто у првом кругу.

Његов мандат карактеришу сталне политичке борбе и економски проблеми.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog