Svijet

Aустралија пооштрила мјере за пријем имиграната

КАНВЕРА - Аустралија је пооштрила мјере за пријем миграната дајући предност онима који говоре енглески језик и имају одређен занат, истичући да је у посљедњих неколико година стигло превише фризера и кувара и веома мали број инжењера и љекара.


Министар за имиграцију Крис Еванс је за присуство великог броја неуобучених имиграната окривио систем који је увео претходни премијер Џон Хауард чија је влада изгубила власт након избора одржаних 2007. године.

"Током Хауардове владе примили смо велики број кувара и фризера. Они су имали предност у односу на љекаре и медицинске сестре и то нема никакве логике", рекао је Хауард.

Према новим правилима, предност пред имигрантима који студирају или имају слабије квалификације имаће они који већ имају понуђен посао.

Очекује се да ће новим мјерама бити смањен прилив страних студената који желе да студирају и да се населе у Аустралији.

Број страних студената пристиглих у Аустралији нагло је порастао 2001. године када је тадашња влада промијенила правила за миграцију омогућавајући студентима да добију сталан боравак док похађају факултете.

До тада обучени радници морали су да пријаве за радне визе предају у иностранству ради попуне радних мјеста у више од 100 области и професија којих није било довољно у Аустралији.

Аустралији и даље недостају рачуновође дијелом због тога што већи број од 40 000 рачуновођа који је у протеклих пет година стигао нису имале сертификат или нису знали језик.

Према новим правилима, предност имају кандидати који остваре велики број поена на тесту из енглеског језика. По први пут најављена је и могућност да ће бити и наведени послови за које су потребни радници.

Влада још није објавила листу ових занимања.

Еванс је истакао да ће због повишених стандарда и ревизије листе потребних радних мјеста 20 000 захтјева за улазну визу бити одбијено.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog