Društvo

Ризво: Експертски тим ЕК није имао нових услова

САРАЈЕВО - Експертски тимови Европске комисије, који су у БиХ започели провјеру провођења услова за укидање виза грађанима БиХ, нису имали нових услова за власти БиХ, изјавио је Самир Ризво, шеф Интерресорне радне групе за либерализацију визног режима.


"Представници Европске комисије задужени за области граница, миграција и азила започели су јуче провјеру провођење услова из 'мапе пута' за укидање виза. Сусрели су се са Комисијом за интегрисано управљање границама, Комисијом за границе те посјетили Службу за послове са странцима", рекао је Ризво.

Он је додао да експерти Европске комисије нису имали примједби на досадашњу реализацију услова.

"Нису имали замјерке на оно што смо урадили у овој области проводећи обавезе које је ЕК поставила пред нас као услов за укидање виза. Експерти ће свој коначни суд ипак дати у извјештају јер у овој фази прикупљају податке", објаснио је Ризво.

Представници Европске комисије током вишедневне посјете БиХ требало би, осим са представницима Комисије за интегрисано управљање границом БиХ, Комисије за границе БиХ и Службе за послове са странцима БиХ, да разговарају и са представницима Министарства безбједности и Министарства за људска права БиХ, Граничне полиције БиХ и Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА).

Предвиђене су и ненајављене посјете граничним прелазима, јединицама Граничне полиције те другим институцијама задуженим за провођење приоритета из ове области.

"Ми смо испунили скоро све услове који су наведени у 'мапи пута' за либерализацију визног режима. Именовање челника полицијских агенција најкрупији је преостали услов, али и то је питање чије је рјешавање у току. Конкурси су расписани, ускоро слиједи процедура оцјењивања", рекао је Ризво.

Наредне седмице у БиХ би требало да дође нова група експерата Европске комисије који ће провјерити провођење услова из области правде и безбједности који се, углавном, односе на борбу против организованог криминала и корупције.

"Наши експерти за област миграције, граница и азила су допутовали у БиХ, а наредне седмице долазе стручњаци за област правде и безбједности. Тиме ће бити завршене експертске провјере, а њихов коначни извјештај биће темељ на коме ће Еевропска комисија донијети своју одлуку о укидању виза за грађане БиХ", рекла је Зора Станић из Делегације Европске комисије у БиХ.

Европска комисија би до краја марта требало да усвоји извјештај о провођењу приоритета за укидање виза за грађане БиХ те да, ако извјештај буде позитиван, препоручи Савјету ЕУ закључење уговора о безвизном режиму са БиХ.

Према досадашњим најавама, безвизни режим за грађане БиХ могао би да ступи на снагу средином године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog