Politika

Радмановић: Инцкове пријетње непримјерене

БЕОГРАД - Српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић оцијенио је непримјереним пријетње високог представника у БиХ о санкционисању Републике Српске и истакао да ће Валентин Инцко и његов тим бити одговорни за многе проблеме у БиХ, уколико буде поништио резултате референдума.


"БиХ има разноврсне проблеме, а он /Инцко/ се и не осврће на њих, док овдје пријети санкцијама", рекао је Рамдановић и истакао да је референдум демократско право свих народа и грађана свуда у свијету и да такво право треба да имају и људи у РС.

Наводећи да је неопходно да БиХ у региону створи најбоље могуће односе, како би заједнички наступали према ЕУ, Радмановић је истакао да је зато неопходно поправити односе БиХ са Србијом.

Он сматра да "значајније поправке" нису могуће прије избора у октобру у БиХ, али да напори постоје.

"Надам се да ће ићи набоље. То заслужују ставови предсједника Србије, који су дејтонски, комшијски и добронамјерни према БиХ, и само треба некима још мало времена да то схвате", рекао је Радмановић.

На питање како је кандидат за амбасадора БиХ у Србији Бориша Арнаут прешао пут од пресоне нон грата до пожељног, Радмановић је одговорио да се за то мора питати Београд.

"Из Београда је стигао сигнал да је Арнаут прихватљив и зато се све овако брзо одиграло. Ако је то случај побољшања односа, онда сам и ја задовољан", каже Радмановић.

Члан Предсједништва БиХ из РС каже да Бошњаци желе да промијене Устав у којем би се избрисале ентитетске границе и створио систем један човјек - један глас, у којем би они доминирали.

"Плаше се да би уласком у ЕУ са оваквим уређењем БиХ вјечно остала оваква", оцијенио је Радмановић.

Он је рекао да се Бошњаци противе попису у БиХ да би за своје противљење уласку у ЕУ могли да оптуже неког другог, али и зато што би резултати пописа учинили беспредметном причу о искључивој кривици Срба за етничко чишћење.

Поводом сталних провокација хрватског предсједника Стјепана Месића на рачун РС и Србије, Радмановић је оцијенио да Месић то ради зато што је свјестан своје кривице у распаду Југославије и ратовима на овом простору.

"Вријеме ће показати каква је и колика његова кривица, а она није мала. Годинама оптужује друге да су за нешто криви, мислећи да ће се заборавити његова улога. То је битка једног човјека против највеће и најјаче државе западног Балкана", закључио је Радмановић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog