Društvo

Taнасковић: Маоча само ''хируршки рез''

БАЊ АЛУКА - Београдски оријенталиста Дарко Танасковић рекао је да су вехабије безбједносни и политички проблем у БиХ и да је акција полиције у Маочи само један ''хирурши рез'' након кога треба видјети шта ће се даље догађати.


Танасковић је истакао да вехабија има више него раније, истакавши да они не могу бити опасни по складно и сређено друштво, али да БиХ то није.

''Проблем је то што у муслиманским круговима у БиХ не можете пронаћи некога ко би говорио о вехабијама. Опасна је чињеница да је до њиховог организовања уопште могло да дође. Они су врх леденог бријега за нешто што не ваља у друштву, али су безбједносни и политички проблем у БиХ'', рекао је Танасковић.

Према његовим ријечима, није добра ситуација у Исламској заједници, јер ''у њој као да се неко такмичи са вехабијама да докаже ко је већи у исламу''.

Директор Центра за студије безбједности и истраживање тероризма из Београда Драган Симеуновић рекао је да су вехабије цијелу деценију у БиХ и да власт зна за њих, али да не жели да ремети своје бирачко тијело.

Симеуновић је нагласио да вехабије у БиХ кваре имиџ Бошњака у свијету и да би Бошњаци који не подржавају вехабизам требало да се заједно боре против њега.

Он је напоменуо да је вехабизам у порасту и у БиХ и у Србији, те да је и сваки други муслиман у САД вехабит и да их је све више у дијаспори.

''Наши муслимани који живе у Бечу су и довели вехабизам у Санџак'', рекао је Симеуновић.

Члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма Џевад Галијаћевић рекао је да је проблем што је вехабизам инфилтриран у централној власти у БиХ.

''Проблем је политичка власт у Сарајеву, односно тамошња политичка елита која поткопава истраге о дјеловању вехабија'', сматра Галијашевић.

Он је рекао да је акција у Маочи ипак важна, јер поручује да се у БиХ не могу формирати вехабијске микро-државице.

''Вехабизам је најсиромашнија и највулгарнија интерпретација ислама. Вехабије у Маочи, Бечу и Санџаку у Србији повезује ширење нетолерантних визија ислама, под кринком вјере, које позивају на насиље и ширење страха'', рекао је Галијашевић.

Члан првог тима за борбу против тероризма у БиХ Слободан Радуљ рекао је да је овај тим формиран тек на захтјев САД, након напада од 11. септембра, али да се дуго није ништа радило на сузбијању радикалног ислама, те да је Маоча прва полицијска акција.

У акцији "Свјетлост" у Горњој Маочи, у којој су учествовали припадници специјалне полиције из цијеле БиХ, ухапшено је седам лица и један страни држављанин.

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор за седам лица ухапшених у вехабијској комуни у Горњој Маочи. Ухапшени Нусрет Имамовић, Сафет Барчић, Џевад Хоџић, Хајрудин Рибић, Сенад Миџић, Менсуд Чекић и Едис Боснић осумњичени су за организовани криминал, напад на уставни поредак БиХ, угрожавање територијалне цјелине, изазивање расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости и недозвољено држање оружја или експлозивних материја.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog