Društvo

Срби у Словачкој добили статус националне мањине

БЕОГРАД - Одлуком Владе Словачке, Срби у тој земљи су добили статус националне мањине, саопштено је из Министарства за дијаспору Србије.


"Стицањем статуса националне мањине наши сународници стекли су заштиту кроз међународно право и међудржавне споразуме о заштити права националних мањина, у њиховим активностима против појава дискриминације по основу националности, језика, вере, писма, политичког или другог убеђења, социјалног порекла, или по било којем другом основу, рекао је министар за дијаспору Срђан Срећковић.

Министарство за дијаспору Србије подржава настојања српске заједнице и у Албанији, Словенији и Аустрији да добију статус националне мањине.

Положај и статус српског народа у том случају, по критеријумима међународног права, био би битно квалитетнији на нивоу заштите и остваривања основних националних права, прије свега, у области културе, информисања, образовања, политичког представљања и учешћа у органима власти.

У Словачкој, прије српске, статус националне мањине стекле су и мађарска, чешка, пољска, украјинска, ромска и друге заједнице, наводи се у саопштењу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog