Svijet

Нeтанјаху: Хитно увести санкције Ирану

ЈЕРУСАЛИМ - Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху позвао је данас на хитно увођење санкција које ће онеспособити Иран након што је Техеран најавио да ће започети производцњу обогаћенијег уранијума.


 

"Уран жури ка производњи нуклеарног наоружања. Вјерујем да је сада потребно да међународна заједница предузме оштру акцију, а то значи обогаљујуће санкције које треба да одмах ступе на снагу", рекао је Нетанјаху.

Нешто раније је иранска телевизијска станица пренијела изјаву директора Организације за атомску енергију (АЕО) Али Акбара Салехија који је рекао да је у постројењу Натанз започета производња 20 одсто обогаћеног уранијума под надзором инспектора из Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА).

Иран је одлуку донио након неуспјеха о условима за предложену замијену нуклеарног гортива са великим силама према којем би Техеран већину свог слабо обогаћеног уранијума слао у иностранство у замијену за нуклеарно гориво.

Иран тренутни обогаћује уранијум на нивоу од 3,5 одсто док је за производњу атомске бомбе потребно 80 или више одсто.

САД и Француска јуче су најавиле да ће почети са притиском за увођење новох санкција Ирану пошто је техеран најавио да ће појачати процес обогаћење уранијума.

Француски предсједник Никола Саркози и амерички министар одбране Роберт Гејтс сагласили су се синоћ да је неопходно увести "јаке санкције" против Ирана због његовог нуклеарног програма.

Западне земље страхују да је ирански нуклеарни програм намијењен за производњу атомског наоружања. Техеран негира те оптужбе истичући да је програм намијењен искључиво за производњу електричне енергије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog