Politika

Косовска пијаца: Југ Србије за сјевер Космета

ПРИШТИНА – Предсједник скупштине "Косова" Јакуп Краснићи изјавио је да ако Срби на сјеверу Космета мисле да могу да се одвоје, треба да знају да су и Албанци из Прешева и Бујановца спремни да се прикључе "Косову".


„Уколико један дио Срба није спреман да живи у сјеверном дијелу и мисле да могу да се одвоје од "Косова", онда су и Албанци из ’Прешевске долине’ спремни да се припоје "Косову", изјавио је Краснићи електронским медијима у Приштини.

Пројекат стратегије "Владе Косова" и Међународне цивилне канцеларије за сјевер је, по оцјени Краснићија, „веома важан за косовске Србе” јер, како каже, стварање нове општине сјеверна Митровица је алтернатива која би функционисала много боље него што је сада случај.

„Најбоље би било – Митровица као једина општинска цјелина – међутим тако нешто тренутно је немогуће. Стварање нових општина и интегрисање Срба не подразумева подјелу, али није ни спајање. То је један покушај како би се успоставио ред и мир”, тврди Краснићи.

Он истиче да косовски Срби треба да схвате да косовске институције „поштују закон” на цјелој територији "Косова"

 

Ивановић: То је ратно хушкање

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић позвао је данас међународну заједницу да реагује на изјаву предсједника "косовске скупштине" Јакупа Краснићија о наводној спремности Алабанаца у општинама Бујановац и Прешево да се припоје "Косову".

„Србија неће мењати своје за своје, нити је концепт поделе и концепт замене територије уопште актуелан са наше стране. Ми смо апсолутно избацили ту идеју”, рекао је Ивановић.

Он је изразио забринутост због тога што на „ратнохушкачку” изјаву косовског политичара није реаговао нико од представника међународне заједнице у јужној српској покрајини.

„Они као да пренебрегавају да су овакви или слични потези у прошлости изазивали много компликација, да не кажем и конфликте. Према томе, оно што је најмање што можемо очекивати, то је да представници ЕУ и представници Кфора и НАТО-а, представници УНМИК-а, Еулекса, осуде овако нешто и јасно ставе до знања, и Јакупу Краснићију, али и свим другима, да се овакве приче не смеју пласирати у јавности, да су оне штетне и опасне”, рекао је Ивановић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog