Društvo

Саслушање владике Артемија

БЕОГРАД - Саслушање владике рашко-призренског Артемија у привременом сједишту епархије у Грачаници и испитивање финансијског пословања представљају психолошки притисак на епископа да се повуче са тог положаја или да буде смијењен, рекао је извор "Политике" из Српске православне цркве.


Како се незванично сазнаје, епископ Артемије јуче није хтио да разговара са делегацијом Светог архијерејског синода. Због тога су га митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископ захумско-херцеговачки Григорије, који су предводили делегацију, усмено обавијестили да ће предложити црквеној "влади" да именује администратора - тутора епископу рашко-призренском.

Тим поводом Епархија рашко-призренска објавила је јуче саопштење у коме се наводи да је владика Артемије примио изасланике Светог архијерејског синода који су упућени да га саслушају према одлуци донесеној на засједању "црквене владе" 5. фебруара, као и да је епископу достављена "непотпуна одлука за преглед финансијско-материјалног пословања Епархије".

Како "Политика" незванично сазнаје, "изасланика" је било пет, међу њима и двојица чланова Синода, митрополит црногорско-приморски Амфилохије и владика захумско-херцеговачки Григорије.

Према одлуци о саслушању, епископ Артемије уручио је изасланицима писану изјаву, "дату у пуној спремности да се штите у муци рођена и одана духовна чеда", наводи се у саопштењу Епархије.

Подсјећа се и да је владика Артемије недавно у једном интервјуу на питање о "интересовању појединих западних амбасада за евентуална персонална ријешења у Епархији" одговорио да би то било недопустиво мијешање сила овог свијета у живот цркве.

Званичне изјаве јуче није било могуће добити ни у Епархији рашко-призренској, као ни у Патријаршији у Београду.

Саговорник "Политике" из Епархије рашко-призренске који није желило да буде именован, објашњава да је у владичанском двору јуче било јако напето и да је у једном тренутку митрополит Амфилохије контактирао и патријарха Иринеја како би се посавјетовао са њим шта да ради.

"Владика Артемије повукао се у своју келију, а део комисије са протојерејом-ставрофором Радивојем Панићем, старешином Цркве Светог Саве у Београду, проверавао је документацију о пословању епархије. На почетку састанка, дошао је и викарни епископ владика липљански Теодосије, који је желео да присуствује саслушању, али му владика Артемије није дозволио", рекао је извор "Политике".

Овај лист наводи да су се јуче пронијели гласови да ће се Синод данас или сутра поново састати како би предузео нове кораке послије саслушања владике Артемија.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog