Politika

Радојичић: Закон добра основа за референдум

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић оцијенио је да је усвајањем Закона о референдуму и грађанској иницијативи РС добила квалитетну правну базу да парламент може у одређеном тренутку да позове грађане РС на референдум.


Радојичић је синоћ рекао новинарима да је потпуно увјерен да овај закон може издржати тест Уставног суда РС.        

Он је истакао да се гласање опозиционих странака против закона може тумачити једино као њихово противљење Закону о референдуму, јер суштински њихових примједби на закон није било и примједбе амандмани односили су се углавном на дефинисање референдумског питања, која су врло спорна.

Радојичић је указао на потребу да ПДП, СДС и СРС РС нађу своје листинге гласања из 2005. године када су ''изгласали реформу одбране и чланом 84 Закона о одбрани БиХ прописали да БиХ иде у НАТО савез''.

"Тај закон је и даље на снази и ако неко жели да га мијења треба да промијени Закон о одбрани БиХ. То нема никакве везе са референдумом о НАТО-у у РС'', нагласио је Радојичић.

Говорећи о могућности да оцјена уставности овог закона буде затражена и пред Уставним судом БиХ, Радојичић је рекао да постоје правне могућности за обраћање грађана БиХ и Уставном суду БиХ, али да то није заштита виталног националног интереса.

"Заштита виталног националног интереса према Уставу РС је врло прецизно прописана и она се путем Вијећа народа РС тражи пред Уставним судом РС'', истакао је Радојичић.

Он је рекао да се заштита пред Уставним судом БиХ може тражити уколико неко тврди да нека од одредби усвојеног закона није у складу са Уставом БиХ, али да не види у чему овај закон, који је прије свега техничке и процедуралне природе, не би био у складу са неком одредбом тог устава.

Радојичић вјерује да објективна правна анализа пред Уставним судом БиХ може дати позитивну оцјену о овом закону.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog