Društvo

Вехабије контролишу подземни војни хангар некадашње ЈНА?

БИЈЕЉИНА - Парадржава вехабија у БиХ формирана у селу Горња Маоча контролише подземни војни хангар некадашње ЈНА у Сребренику и претпоставља се да је на том мјесту ускладиштено наоружање ове изоловане радикалне групе.


Портпарол ЕУФОР-а Енди Вилис изјавио је да европска војна мисија у БиХ не надгледа овај хангар и да је он, највјероватније, под контролом локалних власти.

Сумње на које годинама упозоравају експерти за безбједност у региону, потврдили и муслимани настањени у селима надомак вехабијске комуне у којој не важе закони државе БиХ. Вехабије не признају слободу кретања, ни слободу новинарског рада и приступа информацијама.

На улазу у Горњу Маочу новинарe дочекује вехабијска стража. Нема улаза у село! Нема фотографисања! Арогантни тридесетогодишњак у традиционалном вехабијском одијелу и са дугом брадом, са моторолом у руци, ноншалатно суспендује законе БиХ у брдима изнад дистрикта Брчко, међународног пројекта мултинационалне заједнице који 8. марта обиљежава десету годишњицу постојања.

О провођењу људских и професионалних слобода на овом дијелу територије која се физички, ипак, налази у БиХ одлучују искључиво вехабије. Након позива моторолом, на пункт стижу два аутомобила са аустријском регистрацијом (?!) и из њих излазе још четири мушкарца. Иконографија иста, реторика иста, порука иста - новинари не могу ући у село!

На граници између Доње и Горње Маоче пункт држе полицајци Брчко дистрикта и Федерације БиХ из Сребреника. Заустављају сва возила у доласку и у повратку и легитимишу путнике. Нису изненађени информацијом да вехабије не дозвољавају улазак у "своје" село.

У неформалном разговору кажу да су житељи Горње Маоче углавном странци, са документима Хрватске. Многи су поријеклом из Санџака и са Космета, готово сви су на неки начин повезани са Аустријом и Њемачком, а од домаћих житеља углавном су ту Бошњаци из Завидовића, Зенице, Маглаја, Тешња и Жепча.

Ништа у селу не привређују, чак се ни пољопривредом не баве.

Вехабије регрутују дјечаке од 14 до 15 година који се по завршетку основне школе шаљу на даље образовање у неку од исламских земаља. Финансирају се преко најјаче вехабијске заједнице у Бечу, а новац стиже углавном из Ирана.

Бошњак из Доње Маоче Хасан Шиљић рекао је новинарима да становници Горње Маоче имају своју џамију у селу, али да се често окупљају и у џамији у селу Рахић, гдје имају и собе за преноћиште.

Званичници у БиХ, као и међународни представник Валентин Инцко, годинама тврде да вехабијска заједница не представља безбједносну пријетњу за БиХ, али су у недавној полицијској акцији на село са 30 рушевних кућа послали више од 600 припадника безбједносних служби са више од 200 возила, укључујући и "оклопњаке"!?

Ваљда се само тако у земљи БиХ пролази кроз вехабијски пункт и остварује право на слободу кретања и рада.

Предсједник Одбора за безбједност у Народној скупштини Републике Српске Петар Ђокић упозорава да власти Федерације БиХ немају контролу на подручју Горње Маоче гдје је приступ забрањен а кретање ограничено.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog