Društvo

Усвојен Нацрт закона о уџбеницима

БАЊА ЛУКA - Народна скупштина Републике Српске  усвојила је данас Нацрт закона о уџбеницима у основним и средњим школама и закључак о провођењу јавне расправе о овом акту у року од 60 дана.


За нацрт овог закона, који предвиђа отварање тржишта уџбеника у РС, гласало је 50 посланика, а 15 је било уздржано.

Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић рекао је да не жели да се Заводу за уџбенике РС приписује монопол, наводећи да та институција није сама себи дала задатак, већ да јој је он повјерен.

"Сасвим је јасно да је ово нови приступ и вјерујем да ће се отворити питање тржишта уџбеника", рекао је Касиповић посланицима.

Према његовим ријечима, ова област мора се регулисати на такав начин да родитељски џеп не буде погођен.

Посланик СДС-а Божидар Васић рекао је да због могућности наставника да бирају уџбенике може доћи "до новог удара на џеп родитеља дјеце школског узраста".

Посланик СДС-а Сњежана Божић рекла је да би било добро да се један уџбеник пропише као главни, којег ће издавати Завод за уџбенике РС, а да остали уџбеници, које би наставници могли бирати, буду допунски, које би могле штампати и друге јавне или приватне установе.

Посланик СНСД-а Гордана Ђурић критиковала је одредбу овог нацрта у којој се наводи да уџбенике за РС могу штампати и правни субјекти са сједиштем у Федерацији БиХ.

"Да ли одредба да се уџбеници штампају на службеним језицима конститутивних народа и на оба писма, ћирилици и латиници, значи да ће сви уџбеници бити штампани на сва три језика паралелно?", запитала је Ђурићева.

Посланик Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да је важно да се овим законом укине монопол и да је неопходно да се на сличан начин ово питање ријеши и у ФБиХ.

Посланик ПДП-а Диана Чекић рекла је да треба ријешити проблем малих тиража за уџбенике у појединим образовним профилима у средњим школама.

У току је расправа о Нацрту закона о школовању и стипендирању младих талената.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog