Svijet

Тајни документи покварили односе САД и Британије

ЛОНДОН - САД су данас упозориле да ће одлука британског суда да објави тајне информације о затворенику из Гвантанама које је америчка Централна обавјештајна агенција (ЦИА) прослиједила Лондону нашкодити односима између двије државе, пише британски дневник "Дејли телеграф".


Бијела кућа изразила је запрепаштеност одлуком Жалбеног суда да објави информације о третирању затвореника Бинјама Мухамеда које је ЦИА дала Лондону, истичући да ће тиме бити отежана будућа сарадња у области размјене обавјештајних података.

Сумиран извјештај о третману Бинјама Мухамеда, којем је у Гвантанаму, између осталог, ускраћиван сан и држан је у оковима, објављен је након неуспјелог покушаја британског министра иностраних послова Дејвид Милибанд да у томе спријечи више рангиране судије.

"Дубоко смо разочарани одлуком суда, јер смо ову информацију размијенили у повјерењу и уз одређена очекивања. Као што смо и раније упозоравали одлука суда закомпликоваће повјерљивост наших односа у области размјене информација и тај фактор мораћемо убудуће узимати у обзир приликом даље сарадње са Британијом", рекао је портпарол предсједника Барака Обаме Бен Ла Болт.

Међутим, у Великој Британији политичко незадовољство је усмјерено у другом правцу јер су огранци владе оптужени за системско заташкавање учешћа у мучењу осумњичених за тероризам.

Бинјам Мухамед (31) стигао је из Етиопије у Велику Британију 1994. године гдјеј е поднио захтев за азил. Он је провео седам година у америчком затвору или у другим земљама у склопу америчког програма рендиције за осумњичене за тероризам.

Након дуготрајне кампње коју су водиле његове присталице он је постао први затвореник ослобођен из Гвантанама а у Велику Британију вратио се у фебруару прошле године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog