Politika

Чавић: СНСД прави циркус од приче од референдуму

Демократска партија није подржала Закон о референдуму и грађанским иницијативама јер је неуставан, а  у овој странци сматрају да СНСД неће организовати рефрендум и да овакав закон неће произвести посљедице о којима се прича у јавности.


О поемнутом закону и осталим актуелним темама говорили су Драган Чавић и Момчило Новаковић на данашњој прес-конференцији у просторијама Демократске партије у Бањој Луци

''Устав је, ако у ичему експлицитан, експлицитан је у питањима које се тичу референдума. Нама Закон није требао'', рекао је данас Чавић и додао , ''закон има неколико антиуставних чланова. Интересантно је да је Влада предложила закон који има одредбе супротне уставу, те да је након тога законоданвни одбор Скупштине допустио да закон оде у процедуру, а тек након амандмана који су уложени од стране СНСД, уочено је да су два члана антиуставна''.

Све ово указује на обичну импровизацију и неозбиљност сматрају у ДП.

Сјетио се Чавић да је СНСД говорио о референдуму о отцјепљењу од БиХ, 2006. године. Годину касније то је преформулисано у референдум о статусу РС унутар БиХ. Крајем прошле године је најављиван референдум у вези са одлукама страних судија и тужилаца , да би то све сад еволуирало у питање о подршци Дејтионском споразуму. ''Након четири године гуслања о референдуму, СНСД се сад сјетио да му треба Закон и тиме је са суштине сва пажња усмјерена на форму о којој ћемо расправљати цијеле ове године''.

Из Демократске партије су се потрудили да пронађу и новинарима представе неке контрадикторне изјаве Милорада Додика, које, како тврди предсједник ДП, доказују да је прича о референдуму најобичнији циркус владајуће странке, која таквом представом наравно хоће да скрене пажњу са стварних проблема као што су: број отпуштених радника, пораст незапослености, смањених буџетских прихода и бројних економско-социјалних проблема, промашених инвестициопних пројеката, потрошених 1,6 милијарди из ИРБ, расипање нашег новца за куповину пословних простора у приватној згради ''Интеграл инжењеринга'' код зграде Владе, између осталог.

Умјесто тога, каже Чавић,СНСД прави циркус и пажњу јавности усмјерава на разне приче о томе  ''колико нас мрзи Сарајево''.

То што ради власт је ''хватање голуба на грани'' или ''плашење мечке решетком'', сликовито је појаснио предсједник ДП понашање актуелне власти у Републици Српској.

''Није проблем Сњешко већ Борислав Бијелић''

Да се сликовито воле изражавати у партији, показао је и Момчило Новаковић, овом пошалицом коју су сковали у ДП мислећи на предсједника Комисије за ревизију приватизације, директора Урбанистичког завода РС, предсједника Надзорног одбора Олимпијског центра `Јахорина` и члана Управног одбора `Медицинске електронике`. Тако се са референдума прешло на тему ''Медицинске електронике''.

У вези са темом која је више него актуелна ових дана, Чавић је рекао  да су СНСД и Влада РС дубоко умијешани у све што се дешава у ''Медицинској електроници'', а да је човјек који је купио ову установу врло близак врховној структури владајуће странке.

''Зашто МУП није спровео истрагу оног тренутка када је утврђено, и то од стране органа ИРБ, да су два радника ИРБ, господин Церовац и Влајић, учествовали у намјештању и обарању вриједности акција, дакле планираној припреми куповне акције од стране господина Радишића?'', пита се Чавић.

МУП треба да истражи и ако су та два човјека суспендована , ради се уствари о намјештеном  поступку куповине ''Медицинске електронике''. Изнијете су и тврдње да је земљиште код ''Електронике'' обећано'' Телекому'' и да раднике истјеравају да би се ту смјестила поменута фирма.

НАТО?- Како регија одлучи

Момчило Новаковић је представио виђење своје партије у вези са уласком БиХ у НАТО, осврћући се на изјаве предсједавајућег Савјета министара БиХ, Николе Шпирића, који је још 28.01. 2009. године рекао како је 85. одсто обавеза на путу ка НАТО већ извршено, а да је годину дана касније у НАТО штабу у Сарајеву, такође тражио подршку за улазак БиХ у алијансу.

''Шпирић једно прича у Бањој Луци, а друго у Сарајеву и ово не треба узимати као ставове базе'', каже Новаковић.

Он подсјећа на члан 3. анекс 1б Споразума о стабилизацији региона, из којег се види да је питање уласка у НАТО, регионално питање. ''Нека БиХ уђе ако уђу све остале земље, а ако не уђу онда не требамо ни ми'', каже Новаковић.

Коалиције и утемељивачи

Чавић је на питања о евентуалној коалицији рекао да ће ДП изаћи на изборе са властитим листама, а затим објаснио да они неће приступати већ договореним коалицијама гдје нису учествовали у изради концепта. Подсјетио је да је СДС напустио због неслагања са дијелом политике коју води и садашњи СДС, али и да је имао неформалне разговоре са ПДП и СРС и још некима.

А то се тиче најављеног скупа...''Десет метара ниже, па улаз десно (сједиште Српске демократске странке). Ту потражите одговор јер то је њихова унутрашња ствар'', упутио је новинаре Чавић када му је постављено питање о најављеном скупу утемељивача и оснивача СДС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog