Svijet

Ванкувер - Олимпијски град бескућника

ЛОНДОН - Уочи отварања Зимских олимпијских игара (ЗОИ) у Ванкуверу, тај град се на први поглед чини као идеалан домаћин, али испод тог имиџа "крије се сиромаштво и трулеж који пријете да покрену талас протеста током такмичења"- пише британски дневник "Индипендент."


Лист наводи да је Ванкувер град који се сматра једним од најпожељнијих мјеста за живот, јер је окружен чудесном природом и налази се на спектакуларној локацији, што је Међународни олимпијски комитет вјероватно имао у виду када је 2003. годину организацију ЗОИ додејелио управо овом канадском граду.

Међутим, мало даље од дијела града, гдје је све спремно за церемонију отварања Олимпијских игара, налази се најсиромашнији кварт у Канади.

Једна од учесница данашњих демонстрација у Ванкуверу сматра да, умјесто да је новац дат за изградњу станова за бескућнике та средства су отишла у организацију игара.

"Индипендент" истиче да 30 одсто бескућника чине људи који су поријеклом Индијанци што је највећи проценат њихове популације која живи изван резевата.

Критичари који замјерају канадској влади што је новац дала на, како кажу, "спортски циркус", поручују и да желе "да наруше имиџ Канаде као државе која брине о својим грађанима и старосједеоцима и која важи за либералну противтежу Америци."

"Једном речју, хоћемо да посрамимо Канаду", поручују демонстранти у Ванкуверу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog