Društvo

Службеницу амбасаде БиХ задржали 12 сати на кувајтском аеродрому

САРАЈЕВО - Светлана Шиљак, први секретар Амбасаде БиХ у Кувајту, била је задржана 12 часова на кувајтском аеродрому, јер јој из Амбасаде БиХ није обезбијеђена виза за улазак у ову земљу, потврђено је у Министарству иностраних послова БиХ.


О "бламажи" дипломате БиХ у држави у којој преузима дужност ових дана мораће се изјаснити и руководство МИП-а, јер је овај дипломатски пропуст одговорност амбасадора БиХ у Кувајту Јасина Равашдеа.

Светлана Шиљак је у јулу прошле године именована за првог секретара Амбасаде БиХ у Кувајту, о чему је Равашде уредно обавијештен, али до фебруара није завршио обавезне процедуре, нити је нову службеницу званично пријавио МИП-у Кувајта.

Након 12 часова чекања на аеродрому, гдје је стигла два часа послије помоћи, Светлана Шиљак је ступила у контакт са Енисом Комар, савјетником у Амбасади БиХ, на чију је интервенцију добила визу на мјесец дана.

Замјеник министра иностраних послова БиХ Ана Тришић-Бабић најавила је да ће због овог инцидента покренути процедуру против амбасадора БиХ у Кувајту Јасина Равашдеа.

"Пола године опструише се одлазак Светлане Шиљак у Кувајт. Нечувено је да је на аеродрому морала чекати 12 сати. Још јој је касније рекао да јој неће бити одобрен останак у Кувајту, јер је хришћанка", рекла је Ана Тришић-Бабић.

Ово није први случај да се запослени у Амбасади БиХ у Кувајту жале на амбасадора Равашдеа. Он је прошле године пријављен МИП-у БиХ због мобинга и тортуре коју проводи над савјетником у овом дипломатском представништву Енисом Комар. Комарова је након тога добила рјешење о премјештају у Амбасаду БиХ у Москви.

Комарова је Равашдеа пријавила да не ради по закону, да просторије Амбасаде даје на кориштење странцима, да дрско поступа према сарадницима и онемогућава им рад.

Она је рекла да јој је Равашде ограничио приступ званичном и-мејлу, Интернету и ставио ембарго на телефонирање изван Кувајта, чиме је обесмислио њен рад.

На њене покушаје да поправе комуникацију, Равашде је рекао да су "различитог темперамента", а чак је почео да пријети да ће је "са лисицама на рукама вратити у Сарајево", те да је "спреман на све".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog