Politika

Богдановић: Косово, легло дискриминације у Европи

БЕОГРАД - Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је да је Косово једино мјесто у Европи, гдје се у 21. вијеку грађани дискриминишу на националној основи, а људска права зависе искључиво од тога да ли си Србин или Албанац.


Богдановић каже да је прича о Косову као мултиетничком друштву фарса у коју не верују ни они који подржавају Приштину, "али је јасно да они то неће јавно да изговоре".

"Формално, и Приштина и они који је подржавају труде се да на папиру покажу постојање напретка и поштовање основних људских права", оцијенио је Богдановић поводом двије године од једнострано проглашене независности Косова.

Он сматра да је Косово данас друштво институцинализоване нетолеранције и етничке нетрпељивости, криминала, апсурда, немоћи и мржње.

"Ако су критеријуми за демократизацију институционализовање криминала, насиља, етничке мржње, живот Срба у гетима, онемогућавање повратка расељених, незаконито отимање и продаја српске имовине, рушење цркава, незаконита хапшења и неоткривање ниједног злочина над Србима, онда је Косово свјетски лидер демократије", наглашава Богдановић.

Он истиче да нема истински мултиетничког друштва ако нема повратка Срба у градове.

"А тога се Приштина плаши као ђаво крста. Ми у овом тернутку имамо неколико стотина људи који су спремни да се врате у Ђаковицу, у своје куће, али Албанци на све начине покушавају да онемогуће њихов повратак", наводи Богдановић.

Он каже да је међународни цивилни представник на Косову Питер Фејт "запалио ватру" око интеграције сјеверног дијела Косова и Метохије и да се игра са њом, те да сада покушава да нађе Србе који ће остварити његове намјере и планове.

"Они треба да буду и тројански коњ и уједно покриће за остварење његовог плана. Фејтов план за интеграцију севера није ништа друго него мењање реалности на терену. Покушај остварења таквог плана имао би несагледиве последице по стабилност. Наше поруке су биле јасне: одговорност за последице сносиће управо они који имплементацију покушају. Лично очекујем неуспех тог плана", прецизирао је Богдановић.

Косовски парламет је 17. фебруара 2008. године једнострано прогласио независност Косова и Метохије од Србије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog