Svijet

Холбрук: Освојили смо рат у Босни

Специјални представник Обамине администрације за Авганистан и Пакистан Ричард Холбрук оцијенио је на Америчко-исламском форуму у Дохи, да постоје повезаности између рата у Босни и Херцеговини и офанзиве против талибана у Авганистану.


Холбрук је јуче говорио на Форуму, пар дана пошто су америчке снаге почеле највећу офанзиву у Авганистану од свргавања талибанског режима 2001. године и два дана након што су америчке снаге у Марџаху грешком усмртиле 12 цивила, од тога шесторо дкеце.

"Сједињене Америчке Државе уз помоћ међународне заједнице водиле су, и освојиле сличне ратове на Косову и у Босни. Ми смо, такође, оптимисти и када је Авганистан у питању", рекао је Холбрук учествујући на панел дискусији "Слаба држава: Изазови за обезбкеђивање стабилности у региону".

Холбрук је током рата у бившој Југослвији обављао функцију специјалног изасланика америчке администрације за Балкан.

Холбрук је критиковао медије да су створили утисак да се у Авганистану води "сукоб цивилизација". Главни циљ америчке администрације је да помогне авганистанском народу послије 30 година ужасних сукоба, рекао је амерички званичник.

"Међународна заједница такође улаже много напора у покушају да се ситуација у Авганистану стабилизује. Имамо подршку НАТО снага, подршку великог броја земаља и све је више оних који желе да се постигне трајни мир у Авганистану", рекао је Холбрук и додао да нема мјеста неразумјевању.

Извињавамо се за убијене цивиле

У офанзиви против талибана, заштита цивила један је од главних елемената стратегије команданта америчких снага у Авганистану генерала Стенлија Мекристала, рекао је Холбрук. Према његовим ријечима, за недавно страдање цивила генерал Мекристал је понудио извињење.

"Операцију против талибана прати висок степен ризика. Не можемо тачно одредити до када ће офанзива трајати. Предсједник САД Барак Обама најавио је да ће постепено повлачење снага почети од јула следеће године", рекао је амерички званичник.

Холбрук је на Форуму рекао да је народу Авганистана међународна заједница већ понудила програм пољопривредне подршке за који је планирано 300 милиона долара.

Учествујући у расправи, један од добитника Нобелове награде Асха Елми, рекао је да ће Сомалија "ускоро постати нови Авганистан уколико међународна заједница настави да игнорише проблем који та земља има".

Сомалија је последње двије деценије била погођена грађанским ратом и, на жалост, није се појавила на листи приоритета међународне заједнице. То је допринијело да Сомалија постане једна од најбезбједнијих земаља за терористичке групе, рекао је нобеловац.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog