Društvo

Шкрбић: Болнице добијају најсавременију опрему

БАЊА ЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Реппублике Српске Ранко Шкрбић рекао је да је у току испорука најсавременије опреме болницама у Српској у вриједности 25 милиона марака из пројекта ''Кореја два".


Пројектом су обухваћени Клинички центар у Бањoj Луци, болнице у Приједору, Градишци, Добоју, Бијељини, Зворнику, Касиндолу, Фочи, Невесињу, Требињу, као и Завод ''Др Мирослав Зотовић, рекао је Шкрбић.

Шкрбић је напоменуо да је ово други кредитни аранжман који је БиХ добила од Развојног фонда Јужне Кореје од 50.000.000 долара, од чега су РС и ФБиХ добиле по пола.

Он је истакао да је већ јуче испоручена опрема болници у Касиндолу, а данас ће и у Фочи. Ријеч је о најсавременијој дијагностичкој и радиолошкој опреми, магнетнима резонанцама, ЦТ апаратима.

Шкрбић је напоменуо да ће здравствене установе добити опрему у износу од 115.000 долара до више од осам милиона, образложивши велике разлике тиме што су неки центри раније добили опрему, те да је расподјела заснована на бази ресурса и потребе болница.

Он је подсјетио да је ријеч о Пројекту модернизације болница у БиХ, који је са великим успјехом реализован током 2006. и 2007. године у оквиру пројекта ''Кореја један'' који је значајно помогао унапређењу дијагностичких и терапијских могућности здравствених установа у Бањалуци, Приједору, Добоју и Бијељини.

"С обзиром да смо успјешно реализовали `Кореју један`, одобрен нам је и овај други кредитни аранжман по најповољнијим могућим условима. Камата на годишњем нивоу износи 1,5 одсто, грејс периоде је пет година, а рок отплате 22 године'', прецизирао је Шкрбић на конференцији за новинаре у Бањој Луци.

Он је најавио да је у припреми и пројекат ''Кореја три'' захваљујући досадашњој реализацији прве двије фазе програма модернизације.

"Ријеч је о пројекту за реконструкцију Клиничког центра Бања Лука, односно о изградњу и опремање јужног крила чија би реализација, према предрачуну, коштала око 15.000.000 КМ'', рекао је Шкрбић, додавши да би камата била само 0,2 одсто, грејс период 10, а рок отплате 30 година.

Он је истакао да се ових дана реализује набавка анестезиолошке и опреме за интензивну његу за болнице РС у вриједности 6.712.067 КМ, чиме ће све болнице имати идентичну најсавременију опрему.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog